torsdag 28. september 2017
– Industrien skal legge til rette for langsiktige og spennende arbeidsplasser, da vil ungdom søke dit, så skal vi gjøre jobben med å sikre dem gode lønns- og arbeidsvilkår, sa forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi under en industridebatt i Bodø torsdag.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, deltok torsdag i en debatt om industriens rammevilkår på Industrikonferansen i Bodø. Bakgrunnen er at norsk industri har satt seg mål om å være klimanøytral innen 2050 og samtidig øke produksjonen.
– Industrien har gjort store tiltak for å redusere utslippene, men det trengs fremdeles noen teknologiske gjennombrudd som vil koste mye. De kostnadene vil ikke industrien klare å ta alene, innledet Norsk Industris Ole Børge Yttredal og viste som eksempel til karbonfangst og –lagring.
Frode Alfheim i Industri Energi fulgte opp og påpekte at det trengs mange store og små tiltak for å redusere klimautslippene ytterligere, både i landindustrien og offshore. – Vi skal være verdensledende og skal gå i front for enda lavere utslipp fra industrien. Da er det viktig å huske at norsk sokkel leder an i utvikling av klimateknologi, sa han.
Alfheim mener det trengs politisk forståelse for at industrien i Norge er langsiktig og viste som eksempel til Hydros pilotprosjekt på Karmøy.
Trenger kraft for å lykkes
For å lykkes med industrisatsing i Norge, så trengs rikelig med kraft til konkurransedyktige betingelser. – Hovedregelen må være å foredle den grønne vannkraften i Norge, fordi det er her den gir størst verdi, sa Yttredal i Norsk Industri og fikk støtte fra Frode Alfheim:
– Vannkraften må brukes til industriproduksjon i Norge og vi vil sloss mot nye utenlandskabler. Vi må unngå å eksportere den rene kraften vår. Flere utenlandskabler vil kunne slå beina under framtidig industriproduksjon i Norge, sa han.
Direktør Helge Aasen viste på Industrikonferansen at når Elkem bruker kraft, så økes verdien med åtte ganger. Altså, når Elkem kjøper kraft for en milliard kroner, så brukes den til å lage industriprodukt som selges videre for åtte milliarder kroner. I tillegg skapes 1530 direkte arbeidsplasser, pluss ringvirkninger.
God dialog mellom partene
På konferansen var det bred enighet om at man må ha dialog mellom myndighetene og partene i arbeidslivet.
– Og er det noe vi er gode på i Norge så er det nettopp det. Den norske modellen er nyttig for å sikre kontinuerlig omstilling, slik at vi kan være konkurransedyktig og sånn sett beholde og skape nye jobber, sa Alfheim.
Første nestleder Peggy Hessen Følsvik fra LO understrekte at høy organisasjonsgrad, og samtidig godt samarbeid mellom de ansatte og ledelsen, er en modell som det er helt nødvendig å bygge videre på.
– LO har aldri vært større enn i dag, men folk må være oppmerksomme på hvor viktig den norske modellen er. Det er underkommunisert. Samarbeidet som skjer hver dag mellom organisasjonene og myndighetene er avgjørende for å skape gode arbeidsplasser, sa hun.
Viseadministrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, var enig og sa at den norske modellen et av de viktigste fortrinnene norsk industri har.
Må skape faste jobber
– Grunnlaget for å lykkes med industrisatsingen i Norge er å skape faste jobber. Og man må unngå å bygge framtidens industri med midlertidige ansatte. Ingenting er så viktig for å sikre framtidig rekruttering og kompetanse som faste arbeidsplasser, fortsatte Frode Alfheim.
Han mener det må skapes en forståelse for at den landbaserte industrien nå skal opp og fram. – Da må vi være attraktive for ungdom. Norsk industri er en vesentlig del av løsningen for klima og miljø, gjennom at vi skal produsere renere og bedre. Ja, faktisk skal vi redde klimaet gjennom industrien, sa han.
– Nå må industrien legge til rette for langsiktige og spennende arbeidsplasser, da vil ungdom søke dit, så skal vi gjøre jobben med å sikre dem gode lønns- og arbeidsvilkår, sa Frode Alfheim.