Styrke vant i Trygderetten: Feil sykepengegrunnlag skapte frustrasjon

Et Styrke-medlem ble feilaktig beregnet for sykepenger som følge av feilrapportering fra arbeidsgiveren og misforståelser fra NAV. – Denne saken viser at ansatte og tillitsvalgte rundt om i landet ikke må gi opp, sier hovedtillitsvalgt Heidi Undheim.

Kai Arne Erland jobber som havneoperatør hos Westport i Risavika havn, som tilbyr gods- og containerhåndtering.

Han jobber i en krevende vaktuke fra søndag til søndag og dekker tidsrommet fra 16:00 til 08:00, der én uke på jobb følges av én uke fri.

Kai Arne Erland. Foto: Privat.

Lønnsstrukturen hans inkluderer vakttillegg for arbeidede timer med kveld- og nattillegg, som utgjør en betydelig del av hans faste inntekt.

Men da han ble sykmeldt etter en ulykke, oppdaget han imidlertid raskt at noe var galt med sykepengeutbetalingen.

– NAV og Westport feiltolket lønnen min

Grunnlønnen som ble innrapportert til NAV, utgjør bare omtrent en tredjedel av det som skulle vært inkludert etter alle tillegg fra arbeidsavtalen.

– NAV og Westport feiltolket lønnen min. Vakttillegget, som er en fast del av turnusen min, blir feilaktig rapportert som «overtid» i timeregistreringsprogrammet hos Westport, sier han.

– Vi har forsøkt å få arbeidsgiver til å endre dette, slik at vi kan registrere timer med tillegg i stedet for «overtid», men uten hell. Dermed ble ikke tilleggene regnet med i sykepengegrunnlaget mitt, sier Erland.

Han forklarer at dette fikk store økonomiske konsekvenser, ettersom sykemeldingen varte i 12 måneder.

– Feilen førte til at sykepengene mine ble betraktelig lavere enn de skulle vært. I tillegg kan feilrapporteringen ha påvirket pensjonsinnbetalingene, sier han.

Kai Arne Erland. Foto: Privat.

Kampen om rettferdighet

Erland tok raskt kontakt med arbeidsgiveren og NAV for å få rettet opp i feilene, men opplevde lite fremgang.

– Westport sto på sitt og hevdet at de hadde rapportert korrekt. NAV aksepterte dette uten å gå nærmere inn i saken, forteller han.

Saksbehandler Kim Tomas Klevengen i Forbundet Styrke forklarer hvordan problemet oppsto.

Saksbehandler Kim Tomas Klevengen. Foto: Egil Brandsøy.

– Når arbeidsgiver rapporterer vakttillegg som overtid, behandler NAV det som midlertidig inntekt. Overtid regnes ikke med i sykepengegrunnlaget, og dette er en grunnleggende feil når det gjelder Kai Arnes situasjon.

– Denne seieren var utrolig viktig

Med hjelp fra Forbundet Styrke ble saken ført for Trygderetten, som slo fast at betalingen skulle regnes som vakttillegg og inkluderes i sykepengegrunnlaget. Retten kritiserte NAVs håndtering og påla dem å rette opp feilen.

– Denne seieren var utrolig viktig. NAV hadde ikke engang tatt seg bryet med å gjennomgå arbeidskontraktene mine. De behandlet saken overfladisk og begrunnet det med at de ikke hadde grunnlag for å betvile hva arbeidsgiver la til grunn ved innrapporteringen av sykepengegrunnlaget, sier Erland.

Viktig å stå sammen. Klevengen på Oslo-kontoret til Forbundet Styrke. Foto: Egil Brandsøy.

Klevengen i Forbundet Styrke understreker betydningen av seieren i Trygderetten.

– Denne saken viser hvor viktig det er å stå sammen og kjempe for rettferdighet. Når feil skjer, er det vårt ansvar som forbund å sørge for at medlemmene våre får det de har krav på, konstaterer han.

Hadde ikke vunnet saken alene

Erland er skuffet over arbeidsgiveren sin opptreden i saken.

– Westport har oppgitt feil informasjon til NAV fra dag én, og jeg føler at de bevisst har dratt ut prosessen i 1,5 år frem til dommen fra Trygderetten falt. Jeg forstår ikke hvorfor de drar dette så langt når de kunne ha rettet opp feilen tidlig, sier han.

Han påpeker også at dette er et problem som kan ramme flere.

– Det er ikke bare meg dette gjelder. Feilrapporteringen kan påvirke sykepenger og pensjonsinnbetalinger for flere ansatte.

Hovedtillitsvalgt kritisk til arbeidsgivers håndtering

Heidi Undheim, hovedtillitsvalgt og terminalkoordinator hos Westport, har fulgt saken nøye og er kritisk til hvordan arbeidsgiveren håndterte situasjonen.

– Når man blir sykemeldt, tar de bare med fastlønnen i beregningene. Alle tilleggene vi har jobbet for, blir ignorert, og det påvirker både sykepenger og OTP (obligatorisk tjenestepensjon), konstaterer hun.

Hun legger til at bedriften fikk beskjed fra NHO om å vente på føring fra Nav, og kunne dermed ikke endre praksis, selv etter Trygderettens avgjørelse.

Hovedtillitsvalgt Heidi Undheim. Foto: Privat.

– Så vi er ikke helt i mål ennå. Som tillitsvalgt kan det føles som om du kjemper i motbakke mot Goliat, når arbeidsgiver, NHO og NAV står på sitt, sier hun og legger til:

– Men med god støtte fra kolleger og forbundet, hjelper det å holde frustrasjonen i sjakk til bedriften endrer praksis i henhold til dommen fra Trygderetten.

Kai Arne Erland er takknemlig for hjelpen fra forbundet:

– Uten Styrke hadde jeg aldri vunnet denne saken alene. De har gjort en fantastisk jobb med å støtte meg gjennom hele prosessen, erkjenner han.

Nye saker dukker opp

Bare kort tid etter at Erland og Styrke vant i Trygderetten, dukket det opp en ny sak med en annen kollega i samme situasjon.

– Det er utrolig frustrerende å se at Westport og NAV fortsetter på samme måte, til tross for at de tapte i Trygderetten, uttrykker Erland.