Styrkes krav til Statsbudsjettet

Forbundet Styrke krever at Norge må forbli en stabil olje- og gassleverandør til Europa. Samtidig foreslår forbundet en rekke industripolitiske tiltak for det grønne skiftet under høringsrunden til Statsbudsjettet for 2025.

Årets høringsrunde for Regjeringens foreslag til Statsbudsjett er i gang. Styrke deltar på høringene til Stortingets forskjellige fagkomiteer som behandler budsjettet.

– Jeg ber Energi- og miljøkomiteen om at det fortsatt legges til rette for en stabil olje- og gassproduksjon. Europa er avhengig av norsk gass. Vår viktigste industrihandelspartner er Tyskland, som ber oss lete etter mer for å kunne tilfredsstille sin etterspørsel, sier Styrkes forbundsleder Frode Alfheim.

Forbundslederen påpekte at mangel på norsk gass vil gi industridød i Tyskland, som igjen vil påvirke norsk industri og arbeidsplasser.

FORAN POLITIKERE: Forbundsleder Frode Alfheim i Stortinget. Foto: Skjermdump Stortinget.no

Fortsatt grønt skifte

Arbeiderpartiets Sigurd Rafaelsen samt Høyres Mathilde Tybring-Gjedde var blant representantene i komiteen som ville høre mer fra Styrke.

– Til Rafaelsens spørsmål om hva vi tenker om vannkraft vil jeg si at vi må få mest mulig ut av vannkraften vi har i dag, og ikke minst styrke flomvernet.

Tybring-Gjedde var opptatt av Styrkes interesse for elektrifisering og havvind.

For å nå Stortingets vedtatte mål for klimagassutslipp fra sokkelen på 50 prosent innen 2030, mener forbundet at er det viktig med elektrifisering av installasjonene og samarbeid om mer havvind.

– Vi gir heller ikke avkall på det grønne skiftet. Vi skal blant annet fange og deponere CO2. Vi skal vise Europa at vi er i stand til dette.

Alfheim vektla foran komiteen at i løpet av de første månedene i 2025, vil Styrke-medlemmer være med på å deponere CO2 som er fanget på sementfabrikken i Brevik.

Dersom solindustrien ikke kan få tilstrekkelig støtte innenfor eksisterende ordninger, mener forbundet at det må innføres en egen solindustristøtte.

Tverrpolitisk utfordring

Hos Næringskomiteen har forbundet bedt om en tverrpolitisk satsning på Karbontoll (CBAM) og CO2-kompensasjonsordningen.

– Da Regjeringens budsjettforslag inneholdt begge disse var det som julaften og påske på én gang. Dette er den sikreste politikken Regjeringen foreslår som vil gi utslippskutt i fremtiden, mener forbundslederen.

Styrke er også opptatt av å bevare og øke det statlige eierskapet i strategisk viktige bedrifter og industrier. Forbundet mener at inntekter fra slike bedrifter også skal gå i favør av fellesskapet.

Også Oljepionerene ble nevnt av forbundet under høringen til Statsbudsjettet. Forbundslederen mener at det haster å få på plass en kompensasjonsordning for dem.

Flere tiltaksplasser trengs

I budsjettforslaget bevilges det penger til 5800 tiltaksplasser for arbeidsmarkedstiltak, hvor tiltaket som velges kommer an på hva som er mest tjenlig for den enkelte.

Antallet plasser for varig tilrettelagt arbeid (VTA) økes med 500 i budsjettforslaget. Forbundet Styrke har gitt Arbeids- og sosialkomiteen et høringssvar hvor man ønsker ytterligere 500 plasser.

– Vi er fornøyde med Regjeringens retning, men mener behovet for enda flere plasser er en lavthengende frukt som bør tas tak i. Styrke mener at alle som kan og vil jobbe, skal få jobbe, avslutter Alfheim.