Sykelønnsordningen må bevares
Forbundsleder og tillitsvalgte i Forbundet Styrke stiller seg tydelig imot endringer i sykelønnsordningen: – Vi står last og brast med LO i at sykelønnsordningen skal beholdes som den er, sier forbundsleder Frode Alfheim.
Sykelønnsordningen er et hett tema for tiden. LO ønsker å beholde den som den er, NHO vil kutte, mens YS, Unio og Akademikerne åpner for en utredning.
Debatten har fått økt intensitet siden forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA) pågår for øyeblikket mellom staten og arbeidslivets parter. Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv. Den markante økningen i sykefraværet har derimot ført til ny debatt om sykelønnsordningen.
Sykelønnsordningen i Norge gir ansatte rett til 100 prosent lønn fra første sykedag, forutsatt at de oppfyller visse vilkår. Arbeidsgiveren betaler sykepenger de første 16 dagene, og deretter overtar NAV for å dekke sykepenger i opptil ett år.
I debatten om sykelønnsordningen har arbeidsgivere foreslått å redusere sykepengeutbetalingen fra 100 prosent til 80–90 prosent, eller å innføre karensdager, der den første dagen uten sykepenger ikke dekkes, for å stimulere til lavere sykefravær.
Er svært kritisk
Kjetil Gjerstad, som jobber som koordinator for Styrke i Equinor, er kritisk til forslag om å redusere rettighetene til arbeidstakere gjennom kutt i sykelønnsordningen, som ble innført i 1978.
– Vi vet at norsk arbeidsliv skaper sykdom. Og da er spørsmålet, hvem sitt ansvar er det da? Er det arbeidstaker, eller er det arbeidsgiver? Og min påstand er at det er arbeidsgiver sitt ansvar, konstaterer han.
– For eksempel, hvis du jobber i barnehage og ungene der smitter deg, er det ikke din feil at du blir syk. Det er arbeidsmiljøet som gjør det. Samme hvis du jobber i butikk og blir eksponert for kunder som kan smitte deg, sier han.
Vil ramme de mest sårbare
Gjerstad sier at innføring av karensdager og reduksjon i sykepengeutbetalingen til 80–90 prosent vil ramme de mest sårbare i arbeidslivet.
– For mange av våre medlemmer betyr det en betraktelig nedgang i lønn de dagene de blir syke. Det er urovekkende, slår han fast.
– De aller fleste av oss går på jobb hver eneste dag, år ut, år inn. Og av og til får man influensa. Jeg tjener såpass godt at jeg skulle klart en karensdag eller to, men det er dessverre ikke alle som gjør det, legger han til.
Skal ikke miste hus og hjem
Forbundsleder Frode Alfheim i Styrke følger opp at sykelønnsordningen gir arbeidstakere økonomisk trygghet ved sykdom, slik at de kan fokusere på å bli friske uten frykt for inntektstap.
– Det er en grunn til at vi har fått sykelønnsordningen på plass. Det er fordi folk blir syke. Men det betyr ikke at regninger, rente og avdrag på hus og lån forsvinner av den grunn, sier han.
– Vi har en sykelønnsordning fordi at folk skal komme seg gjennom sykdom uten at de skal miste hus og hjem, legger forbundslederen til.
Gjerstad påpeker at det også er forskjell på dem som har mulighet til å sitte på hjemmekontor – som er positivt – og de som har et yrke der de ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra.
– Det er også rivende feil at de som kanskje er mest eksponert for å bli syk, er de som skal ta regningen, mens andre kanskje har mulighet til å sitte på hjemmekontor og jobbe hvis de opplever sykdomssymptomer. Det kan du ikke hvis du for eksempel jobber på en plattform, sier han.
Standpunktet fra LO er tydelig
LO sier at det er uaktuelt å bli med på noe annet enn å frede sykelønna i neste fire år. Gjerstad mener det samme.
– Sånn som det er nå, så er det et spleiselag. Arbeidsgivere gjør sin plikt med å dekke de første 16 dagene. Vi som arbeidstakere gjør vår plikt med å stå på for arbeidsgiver hver eneste dag vi er i stand til å gå på arbeid. Deretter overtar samfunnet ansvaret dersom en blir langtidssykemeldt, sier han.
Og når det gjelder at andre fagforeninger har åpnet for en utredning av modeller for å redusere sykelønna sier Gjerstad:
– Bare det å signalisere til arbeidsgiver midt i en forhandling at du er villig til å diskutere det viktigste tiltaket for velferden og sikkerheten til medlemmene dine, det synes jeg er helt ubegripelig av en fagforening, sier han.
Alfheim er klokkeklar:
– Jeg er glad for at Forbundet Styrke er med i LO, og jeg er fornøyd med at LO er krystallklar på at vi ikke skal svekke sykelønnsordningen, som er en opparbeidet rettighet vi har fått gjennom et organisert arbeidsliv, poengterer han.
– Vi er enige om at sykefraværet må ned, men LO aksepterer ikke at arbeidsgiversiden har tatt sykelønnsordningen inn i forhandlingene om IA-avtalen. De kjemper for at vi skal beholde den. Punktum, sier Alfheim.
Den nåværende IA-avtalen ble underskrevet 18. desember 2018 og er den femte intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv. Avtalen ble forlenget 2. november 2022 og vil gå ut ved nyttår. Nå forhandles det om ny avtale, som vil gjelde fra 1. januar 2025.