Takk og lov for at vi beholder sykelønnsordningen

To av våre medlemmer i vask og renseribransjen jubler over nyheten om at sykelønnsordningen er politisk fredet. – Jeg skjønner ikke at det å kutte sykelønnen var et alternativ engang, sier hovedtillitsvalgt Hege Magnussen i Nor Tekstil.

LO og NHO har blitt enige om en ny IA-avtale, og sykelønnsordningen er politisk fredet i fire år. For ansatte i lavtlønnsyrker, som vaskeri- og renseribransjen, betyr dette en enorm trygghet.

– Jeg jublet! Mange av kollegaene mine jublet enda høyere, forteller Magnussen, som jobber på Nor Tekstil avdeling Kristiansand.

Camilla Hillestad på jobb. Foto: Petter Pettersen.

Katastrofe

I en artikkel fra Magasinet Styrke publisert på frifagbevegelse, skrevet før den nye IA-avtalen, uttrykte både Hege Magnussen og Camilla Hillestad stor bekymring over at sykelønn kunne bli kuttet.

– Hvis de kutter sykelønna vår ned til 80 prosent, er det en katastrofe. Da må jeg gjøre store endringer i livet mitt for å få det til å gå rundt, sa Magnussen til Magasinet Styrke.

Høyt arbeidspress

Mange som jobber i bransjer med høyt arbeidspress, som vaskeri og rens, vet hvor viktig det er å kunne ta vare på helsa.

– Vi står på hele dagen, vi vasker, renser og pakker tonnevis av tøy. Sykehustekstiler, hotellsengetøy, arbeidsklær – vi har alt hos oss. Mange blir slitne og syke, og uten sykelønn ville folk måttet gå på jobb selv om de burde holdt senga, sier Magnussen.

– Det går utover arbeiderne og kundene våre hvis vi jobber med sykdom. Vi har ikke sjans å jobbe hjemmefra, legger Camilla Hillestad til, som jobber på Renseriet Sandnes.

Hun mener at dersom sykelønnsordningen forsvant, ville mange vært nødt til å ta på seg en ekstrajobb.

– Når ting er dyrt, og man lever fra lønning til lønning, så kan det være vanskelig å unngå å gå på jobb selv om man er syk. Slik skal det ikke være, sier Hillestad.

Hege Magnussen på jobb. Foto: Petter Pettersen.

Hva kan vi gjøre for å få ned sykefraværet?

Den nye IA-avtalen legger opp til en toårsperiode med bred utredning av årsakene til det økende sykefraværet, inkludert sykelønnsordningen, og en påfølgende toårsperiode med drøftinger, med siktemål om å iverksette nødvendige tiltak.  

– Jeg tror ikke at folk misbruker ordningen, langt derifra. Jeg tror det handler om arbeidsforholdene. Høyt arbeidspress gir utbrente ansatte, sier Magnussen, som mener at de bør se på de psykososiale aspektene i arbeidslivet.

LO har i forhandlingene om den nye IA-avtalen vært opptatt av å finne ut hvorfor vi har fått høyere sykefravær, ikke hvordan vi kan straffe dem som er syke. 

LES OGSÅ: Nå er det faen meg nok!

Camilla Hillestad. Foto: Petter Pettersen.

– De bør prøve jobben vår

Til de som mener at sykelønnsordningen burde kuttes, har Magnussen en tydelig beskjed.

– De er hjertelig velkomne til å komme ned på vårt vaskeri og prøve jobben vår noen uker. Da vil de skjønne hvordan det er å stå der på golvet, sier hun.

Hun påpeker at politikere og representanter for arbeidsgiverne sitter for langt unna virkeligheten til vanlige arbeidstakere.

 – De sitter på kontor og tar beslutninger som ikke påvirker dem selv. Hadde de kjent arbeidsforholdene våre på kroppen, hadde de kanskje tenkt annerledes, konstaterer hun.

– Jeg brenner for at det skal være rettferdighet i arbeidslivet, sier Magnussen (t.h). Foto: Petter Pettersen.

Seier for fagbevegelsen

Både Hege Magnussen og Camilla Hillestad er klare på at fagforeningens innsats har vært avgjørende for at vi nå ser ut til å beholde sykelønnen i 4 nye år.

– Det er en grunn for at jeg er fagorganisert, sier Hillestad.

– Du har noen som vil hjelpe hvis det skulle være noe, og som står opp for disse sakene. Det er helt gull, sier hun.