Vellykket helikopterkonferanse oppleves viktig og relevant på tvers av forbundene

Helikopterutvalget arrangerte denne uka en offshore helikopterkonferanse på Sola. -Jeg tror alle deltakerne sitter igjen med en opplevelse av at den var relevant for dem, på tvers av hvilket forbund de kom fra, sier Henrik Fjeldsbø som leder utvalget.

Arrangementet er et samarbeid mellom Forbundet Styrke, Norsk Flygerforbund, Norsk Helikopteransattes Forbund og LO. Konferansen var fullbooket med over 70 deltakere.

-Det var en konferanse med godt faglig innhold og god spredning av tema. Alle tilbakemeldinger vi har fått til nå er utelukkende positive, sier forbundssekretær i Styrke Henrik Fjeldsbø og Emil Øvrebotten, forbundsstyrerepresentant i Norsk Helikopteransattes forbund og medlem av helikopterutvalget.

Emil Øvrebotten (NHF) og Henrik Fjeldsbø (Styrke) er svært fornæyd med årets offshore helikopterkonferanse. Foto: Atle Espen Helgesen

Fjeldsbø som leder helikopterutvalget sier at det var svært stor interesse for konferansen.

-Den ble raskt fullbooket, med lang venteliste. Her var tillitsvalgte og verneombud fra Styrke som representerer offshorepassasjerene. Her var helikopterpiloter, teknikere og andre folk fra bransjen. Jeg mener programmet traff slik at alle sitter igjen med en opplevelse av at konferansen var relevant. Og jeg håper at våre tillitsvalgte tar den ferske kunnskapen med seg til medlemmene sine og bidrar til å ufarliggjøre helikoptertransporten, sier han.

Fokus på opplevd sikkerhet

Nytt på årets konferanse var et spesielt fokus på den opplevde flysikkerheten, der psykolog Stian Midtgård og pilot Tony Hammerstad orienterte om hva som gjør at folk er redd for å fly og hvordan de kan takle det bedre.

Psykolog Stian Midtgård sier mange offshorearbeidere sliter med helikopterskrekk. Foto: Atle Espen Helgesen

-Det finnes et stort antall offshoreansatte som kjenner frykt og uro når de skal fly helikopter til og fra arbeidet sitt. Vi har sett på hva nettopp vi kan gjøre for å hjelpe, sier Midtgård som arrangerer kurs for offshorearbeidere med helikopterskrekk.

Forbundet Styrke har tidligere arrangert to helikopterskrekkurs for sine medlemmer og setter igjen fokus på det her på konferansen, fordi forbundet ser på det som et problem.

-Men det er arbeidsgiver som har ansvar for å legge til rette sånn at de offshoreansatte får hjelp. Det finnes et tilbud, men det må brukes for å gjøre folk mer komfortable med å fly helikopter, sier Henrik Fjeldsbø.

Nye helikoptertyper på vei

Allerede fra i sommer skal det tas i bruk nye helikoptertyper på sokkelen. Det var fokus i flere innlegg på konferansen. Blant annet presenterte den nye operatøren Lufttransport, ved daglig leder Erlend Olsen, sine planer for hvordan de skal innfase de nye Leonardo-maskinene AW139 og AW189 på en trygg måte.

Mens Equinors innledere, Steinar Mathisen og Alexander Blokhus, hadde mest fokus på de nye Bell 525-maskinene som skal fases inn fra og med 2027.

Tor Egil Steine fortalte om utfordringer for helidekkmannskapene. Foto: Atle Espen Helgesen

Tor Egil Steine, HLO på Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen og medlem av helikopterutvalget, fortalte om hvilke utfordringer helikoptermannskapene offshore vil møte, når nye Leonardo-helikoptre med mindre bagasjeplass skal tas i bruk.

Han la ikke skjul på at det trolig vil medføre strengere begrensninger for bagasjestørrelse og – mengde framover.

Det ble også bli gitt status for delesituasjonen på dagens Sikorsky S-92-helikoptre. Mens Thomas Bråthe fra Norsk Flygerforbund og Anette Haldorsen fra European Heli Center orienterte om den generelle flygermangelen i helikopterbransjen.

Tom Erik Økvik påpekte nødvendigheten av teknisk sjekk mellom flyturene. Foto: Atle Espen Helgesen

Tekniker Tom Erik Økvik fra Norsk Helikopteransattes Forbund holdt et innlegg om hvorfor det er viktig beholde teknisk sjekk av helikoptrene mellom flyturene til sokkelen.

– Slike sjekker er et ekstra sikkerhetslag. Ingen andre steder i verden flyr helikoptrene så mye som på norsk sokkel. Mye flyging gir stor slitasje på maskinene. Vi teknikere opplever at det blir gjort vesentlige funn under disse såkalte «pre-flight-check», som ivaretar sikkerheten på en god måte. Vi må passe på at det ikke blir et offer for kostnadskutt, sier han.

EU presser på for å innføre Hofo

Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund (Ap) i Samferdselsdepartementet holdt innlegg om hva regjeringen gjør for å sikre en trygg helikopterbransje. Hun hadde et spesielt fokus på EU-forordningen Hofo, som tidligere er stanset av norske myndigheter.

-EU legger nå et stort press på Norge for at forordningen skal være en del av EØS. For regjeringen er det viktig at dere i fagbevegelsen føler dere ivaretatt og informert om saken.

Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund sier EU presser Norge for å få innført Hofo. Foto: Atle Espen Helgesen

-Status i dag er at Norge holder fast ved prinsippet om at Hofo-forordningen faller utenfor EØS-avtalens virkeområdet, siden det gjelder flygninger til norsk kontinentalsokkel. Men EU er uenig og mener den gjelder der operatørselskapene er sertifisert, ikke hvor de opererer, sier Kroglund.

Hun opplyser at regjeringen har en god, men krevende dialog med EU om saken.

-Jeg tror vi kan enes om en løsning, men det er avgjørende at Norge kan beholde våre egne sikkerhetskrav og at det norske Luftfartstilsynet får beholde sin rolle med å sikre at de norske sikkerhetskravene opprettholdes.

Henrik Fjeldsbø setter pris på orienteringen fra regjeringens representant og han forsikrer at helikopterutvalget følger Hofo-saken nøye. -Det er viktig at våre synspunkt blir ivaretatt i denne saken. Vi kommer derfor til å be om et snarlig møte med regjeringen om denne saken, sier han.

Bildegalleri: