
Verdens beste laks
Vi besøkte Nordlaks i Vesterålen for å se hvordan en næring som eksporterte for over 100 milliarder kroner i 2022 produserer en svært ettertraktet vare.
400 tonn laks i døgnet
– I løpet av to skift slakter vi 400 tonn laks, forteller FLT-medlem Thomas Bech Mårstad.
Den store produksjonshallen hos Nordlaks på Børøya utenfor Stokmarknes er opplyst av sterke dagslyslamper.
– Fisken blir behandlet og sortert for hånd etter vår egen strenge, sorteringsstandard. Vi har kapasitet til å slakte og sortere 400 tonn laks i løpet av en arbeidsdag med to skift, forklarer Mårstad.

Besøker for å lære
– Det er alltid interessant å få komme på besøk til medlemmens bedrifter for å se og lære, forteller forbundsleder i FLT, Ulf Madsen.
FLTs ledelse er på reise Norge rundt for å snakke med medlemmer om sammenslåingsprosessen med fagforbundet Industri Energi.
– Laksenæringen er mye større enn folk flest er klar over. Med laks til over 100 milliarder kroner eksport i 2022 viser dette hvor viktig næringen er for verdiskapning og arbeidsplasser, sier en imponert Madsen.

Atlantisk smak
Den norske atlanterhavslaksen er en svært ettertraktet vare verden rundt.
– Kvaliteten og ønsket om å hele tiden videreutvikle næringen er avgjørende, forklarer Mårstad som er blant de ansvarlige for logistikken rundt produksjonen.

Gjennomsnittsalderen på en slakteklar laks er på 1-2 år.
– Da er laksen omtrent 4,5 kg, og tas opp fra en av ventemerdene våre som ligger utenfor fabrikken. På 5-6 timer vil laksen være klar for levering etter å ha blitt slaktet, sortert og fryst ned til minus 45 grader.
På tross av en imponerende fryseteknologi forteller Mårstad at 90% av fisken som leveres fra Nordlaks’ anlegg er fersk, i isoporkasser med is.

– Vi har en ukes stopp i året, ellers går det fra 06:30 til 23:00 på hverdager, og av og til søndager dersom etterspørselen tilsier det.
Familiedrevet og lokalt forankret
Dagens selskapsform ble startet av Inge Berg i 1989, og er i dag en familiedrevet bedrift med her 800 ansatte.
– Vi har slaktet opp til 87 000 tonn laks i året, og leverer fersk hel laks, fryst hel laks, og filetprodukter til mer enn 40 land verden over. Vi gjør bra, smiler Mårstad.
Etter å ha fått en solid omvisning og hilst på andre FLT-medlemmer, er det avgårde ut i det vesterålske septemberværet igjen for forbundslederen.
– Dette ga mersmak!
