– Prosessindustrien må forbli konkurransedyktig og gi trygge arbeidsplasser

Forbundsleder Frode Alfheim mener avtalen om klimapartnerskap med prosessindustrien, som ble signert i forrige uke mellom regjeringen, deler av fagbevegelsen og Norsk Industri, ikke bare handler om miljø, men også om arbeidsplasser.

For å møte klimamålene forplikter avtalen regjeringen til å støtte omstillingen med rammevilkår, mens industrien må gjøre konkrete grep for å redusere CO2-utslippene.

– Det er ikke en enkel oppgave, men vi har et felles ansvar for å kutte utslippene, samtidig som vi sikrer arbeidsplasser og lokalsamfunn, sier Alfheim.

Næringsminister Cecilie Terese Myrseth (t.v), Frode Alfheim og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (t.h) under signeringen. Foto: Egil Brandsøy

Spesialrådgiver Arild Theimann i Forbundet Styrke understreker at denne avtalen er viktig fordi den sørger for at alle partene – myndighetene, arbeidsgiverne og arbeidstakerne – jobber mot samme mål.

– Den sikrer også at omstillingen blir rettferdig og godt forankret i industrien, sier han.

Behov for å trygge prosessindustrien

Theimann forteller at prosessindustrien står overfor en massiv omstilling.

– Omstillingen industrien har vært gjennom siden 70-tallet, har vært betydelig, men de virkelig store kuttene må skje nå. Klimapartnerskapet er en del av et initiativ som skal til for å få ned utslippene. Derfor er det helt avgjørende, sier han.

– Vi kan få til dette hvis alle trekker i samme retning, legger han til.

Arild Theimann. Foto: Egil Brandsøy.

Det er innarbeidet en tett oppfølging av tiltakene, og partene skal møtes 3-4 ganger i året å sikre at planene blir gjennomført.

– Hvis noen tiltak ikke er blitt gjennomført, må vi finne årsaken til det, forklarer Theimann.

Tiltakene

Avtalen inneholder flere punkter for å nå målene om utslippsreduksjoner:

  • Prosessindustrien skal redusere klimagassutslippene med 55% innen 2030, sammenlignet med 1990, og bli klimanøytral innen 2050.
  • Industriens grønne omstilling krever mer kraft og nett.
  • Tiltak for energieffektivisering og -gjenvinning skal gjennomføres, og det skal være økt fokus på resirkulering og bærekraftig produksjon.
  • Industriens mål er å utvikle teknologi som gjør det mulig å produsere produkter med lite karbonavtrykk.
Partene signerer. Foto: Egil Brandsøy.

Vil ikke legge ned industrien

Theimann understreker alvoret.

– Det ene alternativet er at vi kutter utslippene ved å gjøre fysiske grep som bidrar til å kutte utslipp, som elektrifisering og omstilling av prosessene. Det andre alternativet er at vi legger ned. Det ønsker vi ikke, konstaterer han.

Det er allerede bekreftet gjennom ringvirkningsanalysen at den kraftforedlende industrien i Norge gir enorm verdiskapning for landet.

Foto: Egil Brandsøy.

Til stede under signeringen, i tillegg til Forbundet Styrke, var næringsminister Cecilie Terese Myrseth, klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, administrerende direktør Harald Solberg i Norsk Industri, nestleder Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet, samt representanter fra Tekna, NITO og Negotia.

– Fra et arbeidstakerperspektiv så er dette på en måte som ledd i medvirkning og medbestemmelse om hvordan denne prosessen skal foregå, sier Theimann.

Klima og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen med Frode Alfheim. Foto: Egil Brandsøy.



Galleri fra dagen: