Vil bli den første i verden til å fange CO₂ fra sementproduksjon
– Jeg er 67 år gammel og kunne gått av med pensjon som hovedtillitsvalgt, men jeg ønsker å være med på å få dette prosjektet realisert, for dette er det første karbonfangstanlegget på en sementfabrikk i verden, sier hovedtillitsvalgt Tom Jacobsen ved Heidelberg Materials i Brevik.
Jacobsen har jobbet på Heidelberg Materials (tidligere Norcem) siden 1980.
– Da var jeg platearbeider, sier han.
Det samme året han ble hovedtillitsvalgt, i 2005, kom ideen om karbonfangstanlegget til noen i ledelsen.
– Ledelsen fant ut at dette skulle vi begynne å jobbe med, for å forsøke å fange CO2 på fabrikken i Brevik. Etter det har det ballet på seg. Vi har gjennomgått mange steg for å få statsstøtte, og til slutt fikk vi støtte til hele prosjektet fra Solberg-regjeringen i 2019, sier han.
Sement er en av klimaverstingene
Bruer, sykehus, skoler, industriparker og så videre – ingenting kan bygges uten betong.
Siden sement og betong er de klart mest brukte materialene i verden, står sementindustrien for en stor del av det globale CO2-utslippet, som utgjør 5-7 % av de totale utslippene.
– Uansett hvor du produserer sement i verden, kan du ikke unngå å utvinne CO2 fra kalkstein for å lage sement, sier Jacobsen.
– Her i Brevik slipper vi ut 700.000 tonn CO2 i året, og vi skal fange 400.000 tonn.
– Dette er viktig for å kunne produsere sement i Norge, for hvis vi må betale CO2-avgift for all sementen, blir det ikke lønnsomt å produsere sement, legger Jacobsen til.
Skal fange CO2-en og deponere i Nordsjøen
Kort forklart skal karbonfangsten skje i Brevik, fraktes med skip til anlegget Kollsnes på Øygarden. Derfra vil CO2-en gå via rør til en brønn i Nordsjøen. Dette er en del av Langskip-prosjektet, som er et forskningsprosjekt som fokuserer på lagring av CO2 under havbunnen.
– Ikke bare kan prosjektet berge sementindustrien globalt, men også arbeidsplassene her i Brevik og sementproduksjonen i mange tiår fremover, sier Jacobsen.
SE OGSÅ: Tom Jacobsen er med på et revolusjonerende CCS-prosjekt.
Kjempeviktig at industrien blir grønnere
Arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug besøkte sementfabrikken, og skrøt av CCS-anlegget.
– Rått å bygge en sånn infrastruktur. Imponerende, sa Nordhaug til prosjektleder og logistikksjef Sjur Wiggo Jensen da han holdt innlegg om prosjektet.
Nordhaug understreker betydningen av å gjøre industrien grønnere.
– Dette prosjektet, som nå nærmer seg ferdigstillelse i Brevik, demonstrerer at Norge ligger i front når det gjelder utviklingen av grønn industri. At de reduserer utslippene så mye, altså halverer CO2-utslippene, er en enorm prestasjon, og det er utrolig kult at det skjer her i Norge.
SE OGSÅ: Cay Nordhaug forteller om besøket på Heidelberg Materials.
Nordhaug sier at forskning og utvikling har vært en viktig del av den norske industrien.
– Dette viser at Norge er et land det kan satses på, hvor vi kan videreutvikle, og jeg regner med at mange vil følge etter og gjenskape det de holder på med her.
En fantastisk dag
Nordhaug roser også de tillitsvalgte ved Heidelberg Materials.
– Vi har tillitsvalgte som er i front og fremmer den grønne industriutviklingen, og som viser at det er mulig å gjøre dette i Norge. Dette viser hvor viktig partsamarbeidet er i Norge for å få dette til, og det gjør de her på en utmerket måte, sier Nordhaug.
– Dette var en fantastisk dag for å se hvor flott den industrien vi representerer i dette forbundet er, slår Nordhaug fast.
CCS-prosjektet skal ferdigstilles i slutten av 2024, og den første båten som skal hente CO2-en kommer i løpet av sommeren 2025.