Vil ha flere investeringer i designindustrien

Det er eksportvekst i design- og ferdigvareindustrien. Likevel mangler investeringer for å ta bransjen videre. Barbro Auestad i IE&FLT-ledelsen mener staten må bli mer aktiv.

Med 50 prosent vekst i verdiskapningen hos design- ferdigvareindustrien siden 2010, skulle man tro at investeringsiveren var som aldri før.

Slik er det ikke, ifølge bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri.

– I dag mottar ikke denne delen av industrien like stor støtteandel som i andre land.

En Norsk Industri-rapport fra 2022 viser til at norske bedrifter får 10 prosent støtteandel av staten for investeringer i bygg og anlegg, mens man i Sverige mottar 25 prosent.

– På Baltikum er denne andelen opp mot 30 prosent. Vi har hatt stor eksportvekst for bransjen, men lav industrivekst samtidig her hjemme.

Krever like vilkår

På Norsk Industris arrangement om bransjen under Arendalsuka ble det debatt hvor IE&FLT’s Barbro Auestad hadde meldinger til Arbeiderpartiets Solveig Vitanza og Høyres Heidi Nordby Lunde.

Design- og ferdigvarebransjen omfatter en rekke bedrifter hvor IE&FLT organiserer medlemmer. Eksempler er møbelindustri og glass- og keramisk industri.

– Vi har en vei å gå for å sikre at norske bedrifter får like vilkår her hjemme som de vi konkurrer med i utlandet. Investeringsstøtten må opp på et nivå som gjør oss konkurransedyktige, var blant Auestads betraktninger.

Verken Arbeiderpartiets Vitanza eller Høyres Nordby Lunde ville tallfeste fremtidige støtteordninger, men kom begge med tydelige ambisjoner.

Vitanza ønsket seg Norge opp på elitenivå og skrøt av produktene som industrien produserer. Nordby Lunde var opptatt av forutsigbare rammebetingelser som tiltrekker seg også risikokapital.

Administrerende direktør i keramikkbedriften Figgjo, Anne Kristine Rugland Thulin, deltok også i panelet. Hun fortalte med en bekymret mine om urettferdige fortrinn hos konkurrentene i utlandet.

– Vi har et 85 år gammelt anlegg, og om vi skulle bygget nytt i dag, ville vi vært avhengige av de samme vilkårene for investeringsstøtte som andre land. I dag er produksjonskapasiteten vår full.

Stolt av medlemmene

Design- og ferdigvareindustrien står i dag for 15 prosent av norsk fastlandseksport. At det er en så stor etterspørsel for norskproduserte varer i denne kategorien viser hvor kompetente de ansatte er, mener Auestad som sitter i IE&FLTs politiske ledelse.

– Hos oss har vi medlemmer som er stolte av arbeidsgiveren sin i denne industrien og hva de produserer. Norske merkevarer med norsk arbeidskraft er noe vi må satse mer på. Da kreves et investeringsløft!