Jotun viser vei for norsk industri og arbeidsplasser

– Jotun demonstrerer hvordan norsk industri tar ansvar både for å sikre gode arbeidsplasser og klimaet, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Alfheim var nylig på bedriftsbesøk hos Jotun i Sandefjord sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Med på besøket var også første nestleder i Styrke, Merete Jonas, og hovedtillitsvalgt Mona Eriksen.

– Dette var et godt eksempel på hvordan myndighetskrav og industrien spiller på lag. Vi inviterte klimaministeren nettopp for å vise fram hvordan norske bedrifter tar grep, sier Alfheim.

Klima og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Egil Brandsøy.

Viktig for maritim næring og norsk prosessindustri

Jotun er en norsk bedrift som ble grunnlagt i 1926, og som i dag er en global kjemi- og malingsgigant med rundt 11 000 ansatte, 40 fabrikker i over 100 land og en årlig omsetning på cirka 50 milliarder kroner.

Med røtter i et land som har lange tradisjoner innen maritim næring, skipsfart og skipsbygging, er det kanskje ikke så rart at Jotun har blitt en ledende aktør på skipsmaling.

Under besøket fikk følget se hvordan Jotun jobber med nettopp dette, blant annet gjennom innovative løsninger som «HullSkater», en spesialutviklet robot som inspiserer og rengjør skipsskrog underveis i driften. Roboten fjerner biofouling (organismer som alger og rur) før de får feste seg, noe som reduserer motstanden i vannet og dermed drivstofforbruket og CO₂-utslippene.

Fabrikken i Sandefjord produserer 500 paller med ferdigvare hver dag. Foto: Egil Brandsøy.

Alfheim synes informasjonen om Jotuns Clean Shipping Commitment, som handler om å fremme ren skipsfart ved å redusere karbonutslipp, beskytte marint biologisk mangfold og spare drivstoff gjennom bedre skrogytelse, var både interessant og lærerikt.

– Jotun er en stor global virksomhet som i mange år har jobbet med å gjøre produktene mer miljø- og klimavennlige. Deres arbeid bidrar til betydelige CO2-kutt i maritim sektor, med over 11 millioner tonn redusert globalt, som tilsvarer omtrent 25 prosent av Norges CO2-utslipp, sier forbundsleder Frode Alfheim.

På omvisning. Foto: Egil Brandsøy.

Også klima- og miljøministeren lot seg imponere.

– Når jeg ser Jotun ute i verden, i Jakarta eller Sør-Kina-havet, så er det ikke bare et lite norsk merke. Det er et globalt fotavtrykk som faktisk betyr noe, sa Andreas Bjelland Eriksen under besøket.

Eriksen, Alfheim og hovedtillitsvalgt Mona Eriksen. Foto: Egil Brandsøy.

Han trakk også fram hvordan Norge gjennom reguleringer kan sette en standard som andre følger etter.

– Vi har ofte sett at når vi lager reguleringer her hjemme, så blir det en mal som andre land henter inspirasjon fra. Det er en viktig del av suksessen vår, sa Eriksen.

Første nestleder Merete Jonas var også begeistret etter besøket.

– Jotun er en bedrift som tar ansvar og ligger i front. Det gjør dem både bærekraftige og konkurransedyktige. Dette er industri med fremtiden foran seg, sier hun.

Merete Jonas. Foto: Egil Brandsøy.

Jonas trekker fram bedriftens arbeid med å fase ut problematiske stoffer og utvikle nye produkter som både kutter CO2 og beskytter havmiljøet.

– Som en som er opptatt av havet selv, ble jeg ekstra glad for å se fokuset de har på skip. Det var artig å høre om vaskeroboten som holder skroget rent og hindrer spredning av organismer. Det sparer både CO2 og bidrar til et sunnere hav.

Oppe i kontrollrommet. Foto: Egil Brandsøy.

Maler for hele industrien

Jotuns arbeid stopper ikke ved skipsmaling. Alfheim peker på hvordan denne typen kjemisk teknisk industri er tett koblet til resten av norsk industri.

– Jotun leverer til både smelteverk og prosessindustri, og vi så maling som skulle til offshore-rigger i Stavanger. Sånt viser hvordan verdikjedene henger sammen.

Kun Styrkemedlemmer. Foto: Egil Brandsøy.

Han trekker også fram andre eksempler.

– Ta Mapei på Hedmark, som lager tilsetningsstoffer til betong for å få ned klimautslippene. Alt dette er kompetansearbeidsplasser som bidrar til at vi når klimamålene våre. Innovasjonen her er helt avgjørende, både for bedriftene selv og for andre deler av norsk industri.

Alfheim i samtale med tillitsvalgt Sven Michael Langsem. Foto: Egil Brandsøy.

Trygge og gode arbeidsplasser

Merete Jonas legger ikke skjul på at det som kanskje imponerte henne mest, er hvordan Jotun tar vare på folkene sine.

– Da jeg var her sist snakket de om inkludering og hvordan de tar vare på ansatte. Det kom ikke like tydelig fram nå fordi fokuset var på produktene, men jeg husker at jeg sa til fabrikksjefen at hadde jeg vært 20 år yngre, skulle jeg sørget for å få meg en jobb i Jotun, sier hun.

Merete Jonas (nummer to fra høyre). Foto: Egil Brandsøy.

Alfheim er enig og påpeker at Jotuns sjef, Morten Fon, har jobbet seg opp til toppen etter å ha startet som sommervikar.

– Det virker som folk har det bra og trives på Jotun. De har en direktør som har jobbet i alle deler av produksjonen før han ble leder. Det merker du nok på arbeidsmiljøet, sier han.

Alfheim hilser på Morten Fon. Foto: Egil Brandsøy.

Mona Eriksen, som tok over som hovedtillitsvalgt ved nyttår, er opptatt av å holde det gode samarbeidet i gang.

–  Det viktigste for meg er samarbeidet mellom ledelsen og de ansatte. Vi har faste møter hver måned, og jobber mye med ting som gagner begge parter. Selv om jeg sitter på medlemmenes side, så trekker vi i samme retning, sier Eriksen.

Eriksen tok nylig over som hovedtillitsvalgt fra Truls Hartvig Hvitstein. Foto: Egil Brandsøy.

Eriksen synes det var verdifullt at både forbundsledelsen og statsråden tok seg tid til å komme.

– Jeg tror det at Jotun får sett både Styrke og klimaministeren på nært hold, og kan stille spørsmål direkte, gjør at forståelsen og samarbeidet blir mye bedre. Det er bra for alle, sier hun.

Bildegalleri fra besøket: