mandag 6. mars 2017
Mandag var det innledende møte til årets lønnsoppgjør.Både LO og NHO er tydelige på at de ønsker et moderat oppgjør.
LO-leder Gerd Kristiansen leverte mandag kravene fra LO til NHO-leder Kristin Skogen Lund. Forhandlingsfristen er 14. mars klokken 24. Under innledningsmøtet redegjorde begge lederne for hva som er viktig for dem å oppnå under forhandlingene i en situasjon med fortsatt nedgang i oljesektoren, høyere arbeidsledighet og sterkere kronekurs.
– Arbeid til alle er vårt overordnede mål. Det er avgjørende at alle grupper er med i vurderingen. Deler av økonomien sliter fortsatt tungt. Det er veldig viktig å ta hensyn til dette, ellers risikerer vi skjevheter i inntektsfordelingen. Alle må vise fornuft i den situasjonen vi er i. I fjor opplevde vi en reallønnsnedgang. Det var bred aksept for oppgjøret i fjor, men dette kan ikke bli en regel, sier Kristiansen.
Fokus på lavtlønte
Hun mener et generelt tillegg til alle vil hjelpe på at ikke noen henger etter i lønnsutviklingen. Skogen Lund var ikke avvisende til kravene fra Kristiansen, men maner til fortsatt moderasjon. Arbeidsplasser kan forsvinne dersom oppgjøret blir dyrt for bedriftene, ifølge NHO-lederen.
– Vi har møtt stor forståelse for moderate oppgjør de siste årene, men økonomien er fortsatt ikke på vei skikkelig opp igjen etter omstillingen. Vi får ikke fart på eksporten. Vi er fortsatt ikke der vi ønsker å være, sier hun og nevner at årets oppgjør må bli under 2,5 prosent.
Venter tøffe forhandlinger
Nestleder i Industri Energi, Terje Valskår, var tilstede på møtet.
– Innledningsmøtet til tariffoppgjøret gikk som forventet. Partene er opptatt av et moderat oppgjør, i lys av den nåværende økonomiske situasjonen. LO vektlegger konsekvensene av sosial dumping og har forventning om et generelt tillegg til alle for at brede grupper ikke må bli hengende mer etter nedgangen i lønnsutvikling fra 2016. Det er veldig viktig for oss å få til et godt oppgjør for de lavtlønte og få tatt igjen dette etterslepet, sier han.
Valskår tror vi kan vente oss tøffe forhandlinger mellom partene den neste uken.
– Nedgangen i oljeindustrien, arbeidsledighet og kronekursen kommer til ha betydning i forhandlingene, mener han.