Hovedoppgjøret 2022: Brudd i statsoppgjøret

LO Stat brøt fredag forhandlingene med staten i hovedoppgjøret. -Staten vendte i realiteten tommelen ned for våre hovedkrav. Da var det ikke noe poeng i å fortsette, sier Egil André Aas, leder i LO Stat. Industri Energi har drøyt 100 medlemmer som er omfattet av statsoppgjøret.

-Vi var villig til å finne en god løsning i forhandlinger. Men staten vil åpenbart til Riksmekleren i år også. Så da får vi ta turen dit, sier Aas.

LO Stats hovedkrav i årets oppgjør er et lønnsløft gjennom reallønnsvekst for alle, kompensasjon for mindrelønnsutvikling i forhold til industrien, en generell lønnsutjevning, å minske forskjellen mellom kvinner- og menns lønn, samt ivareta de lavest lønte arbeidstakerne. Så er det også slik at 4 av 5 statsansatte, mange av dem LO-medlemmer, har høyere utdanning. Dette er også en gruppe som vil bli ivaretatt på en god måte av LO Stats krav.

Partene står også langt fra hverandre i forhandlingene om et nytt lønnssystem, som er en del av årets forhandlinger.

Meklingen innledes 2. mai, og har utløp 23. mai ved midnatt. Skulle partene ikke bli enige innen fristen, vil det utløse den første konflikten i staten på 10 år.

Forbundssekretær Nina Helland representerer Industri Energi i LO-Stat-oppgjøret.

Industri Energi har nær hundre medlemmer som er omfattet av dette oppgjøret. Disse jobber i Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet, Høgskulen på Vestlandet og Forsvaret.