23. konsesjonsrunde kan gi boreaktivitet neste år

Frode Alfheim er fornøyd med tildelingene i 23. konsesjonsrunde.
Frode Alfheim er fornøyd med tildelingene i 23. konsesjonsrunde.

onsdag 18. mai 2016

-Dagens tildelinger i 23. konsesjonsrunde viser at norsk petroleumspolitikk er forutsigbar. Konsesjonsrunden er kjærkommen og vil høyst sannsynlig gi boreaktivitet allerede fra 2017, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.

For første gang på over 20 år ble det i dag tildelt helt nye leteområder på norsk sokkel. I alt førti blokker ble tilbudt på ti nye utvinningstillatelser. Av disse er tre i det nyåpnede Barentshavet sørøst. 13 selskaper er tilbudt andeler i nye leteområder.

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, understreker at det er tverrpolitisk enighet om å utforske nye deler av Barentshavet og han sier at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) følger opp den politikken som den forrige regjeringen la i sin petroleumsmelding.

-Dagens regjering følger de lange linjene i petroleumspolitikken og fortsetter med tildelinger som ble muliggjort etter avklaringen av delelinjen med Russland og åpningsmeldingen av Barentshavet sørøst i 2013. Oljenæringen trenger langsiktighet og forutsigbarhet, sier Frode Alfheim.

Forpliktelser

De nye områdene som nå er tildelt åpner for petroleumsaktivitet i helt nye petroleumsområder, langt øst og langt nord i Barentshavet.

Alfheim påpeker at oljeselskapene har påtatt seg forpliktelser om å bore i de nye lisensene senest innen to-tre år, men understreker at boringer trolig kommer i gang allerede neste år.

-Tildelingen legger til rette for at boring høyst sannsynlig kommer i gang allerede fra neste sommer. Det er sårt tiltrengt aktivitet, særlig for riggnæringen. Og når selskapene først kommer i gang med boring følger snart økt aktivitet også for oljeservice og forsyninger, sier Alfheim.

Industri Energi var i vinter i møte med Olje- og energidepartementet for å understreke at oljeselskapene må ha klare forpliktelser i lisensene, nettopp for å få opp aktiviteten på riggområdet.

Tror på funn

Frode Alfheim håper og tror det blir gjort funn som kan gi nye feltutbygginger.

-Jeg håper og tror på nye funn i Barentshavet. 23. konsesjonsrunde vil være med på å bygge videre på den optimismen som er skapt rundt petroleumsaktivitet i Finnmark. Og den vil spre aktivitet og infrastruktur i større deler av fylket, med forsynings- og helikopterbaser i Varanger-området.

-Dagens tildelinger kan legge til rette for petroleumsaktivitet utenfor Finnmark og nordnorsk sokkel i flere tiår framover, sier han.