Arbeidsgiversiden sier nei til avtale om inkluderende arbeidsliv
Forbundet Styrke mener NHO spekulerer i muligheten for kutt i sykelønnsordningen når de sier nei til fornyelse av IA-avtalen med LO og staten.
– Dette er en alvorlig situasjon. Arbeidsgiversiden har fått diskusjonen om ny IA-avtale til å omhandle sykelønnsordningens fremtid, heller enn å diskutere hvordan vi sørger for at folk holder seg friske.
Forbundsleder i Styrke, Frode Alfheim, gir full støtte til LO og mener arbeidsgiversidens samarbeidsbrudd også vil straffe bedriftene.
IA skal få ned sykefraværet
IA står for inkluderende arbeidsliv. IA-avtalen har som mål å få ned sykefraværet samt redusere frafall fra arbeidslivet.
– Det er NHOs egne virksomheter som kommer til å lide mest av at vi ikke kommer i mål med en ny avtale. Det er ingen arbeidstakere som blir friskere av manglende partssamarbeid om sykefravær lokalt.
LO gikk til forhandlinger om fornyelse av avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) med NHO i september.
Vil gjøre det vanskeligere for folk å bli friske
Styrke organiserer medlemmer i yrker hvor IA-avtalen er spesielt viktig.
– Vi har mange medlemmer med slitsomme yrker, hvor det ikke er spesielt høy lønn. Også disse har banklån og familie. Når mange allerede har det tøft er ikke løsningen å gjøre det vanskeligere å være syk.
Forbundslederen mener også at diskusjoner om langtidsvirkninger av pandemien hadde vært nyttigere i forhandlingene om en ny avtale, enn forslag til kutt i det som gjør folk friske.
– Nå må vi sette oss ned sammen i LO-fellesskapet og se på hvordan vi skal løse situasjonen som har oppstått. Vi kommer uansett ikke til å finne oss i verken fremtidig kutt i sykelønna eller forringelse av ordninger som gjør folk friske, sier Alfheim.
I forkant av forhandlingene stilte LO krav om at sykelønnsordningen skulle fredes for de neste fire årene, likt den utløpende IA-avtalen.
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har uttalt at sykelønnsordningen vil fortsette under dagens regjering.
Dette betyr at arbeidstakere i Norges fortsatt vil ha full lønn under sykdom, frem til Stortinget eventuelt vedtar noe annet.
Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen)
Avtalen er et trepartssamarbeid bestående av arbeidstaker- og arbeidsgiversiden samt staten.
Overordnet mål med IA-samarbeidet er å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.
Den første IA-avtalen ble inngått i 2001, dagens avtale er fra 2019 og løper ut desember 2024.
Avtalen har to nasjonale mål:
Sykefraværsprosenten skal reduseres med 10% fra 2018-nivå.
Frafallet fra arbeidslivet skal reduseres.
Gjeldende avtale (2019-2024) sier at det ikke skal foreslås endringer i sykelønnsordningen i perioden.
Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår.
Partene til avtalen er:
Staten, LO, NHO, KS, Unio, Virke, YS, Spekter og Akademikerne.