Fire nye samarbeidskomiteer på plass i Forbundet Styrke
Komiteene startet nylig opp sitt arbeid i Bergen: – Vi må finne en vei som fungerer best for denne gruppen tillitsvalgte og tilpasse oss underveis. Det viktigste er å skape nye arenaer for dem, sier første nestleder Merete Jonas.
Da FLT og Industri Energi slo seg sammen, ble det bestemt å videreføre modellen med samarbeidskomiteer fra tidligere Industri Energi inn i Forbundet Styrke.
Derfor er det etablert samarbeidskomiteer for tariffområder som tidligere ikke hadde egne samlingspunkter. De fire nye komiteene er arbeidsinkludering, arbeidsledere, tekniske funksjonærer og staten.
Før oppstartssamlingen i Bergen hadde komiteene allerede valgt sine styrer, ledere og nestledere.
– Det kan være ensomt å være tillitsvalgt
På samlingen i Bergen deltok også erfarne komiteledere fra andre samarbeidskomiteer i forbundet, klare til å dele råd og praktiske tips for å hjelpe de nye komiteene komme i gang.
Christopher Talgø, leder for samarbeidskomiteen for oljeservice, sier at de tillitsvalgte i de nye komiteene vil få mye positivt ut av komitesamlingene, og beskriver flere fordeler.
– De vil knytte forbundet tettere til seg og møte folk fra forbundsledelsen og samfunnspolitisk avdeling, noe som gir faglig påfyll. Å ha en dialog i disse møtene er nyttig, og de kan ta med seg dialogen med den sentrale delen av forbundet tilbake til sine medlemmer, sier han.
Talgø understreker at tillitsvalgte kan bygge nettverk, bli kjent med hverandre og knytte ansikt til navnene de kanskje bare har sett på en e-post eller en liste.
– Det er viktig at tillitsvalgte møtes på tvers. Det kan være ensomt å være tillitsvalgt, og man kan føle at man er alene om utfordringer. Men kanskje er det andre tillitsvalgte med samme problemer, sier han.
Troen på samarbeidskomiteene er sterk
Lars Christian Nilsen, leder for den nye komiteen for tekniske funksjonærer, sier han har stor tro på kraften i disse samarbeidskomiteene.
– For oss som kommer fra tidligere FLT er konseptet med samarbeidskomiteer ganske ukjent, men veldig lærerikt, sier Nilsen.
Han ser på komiteene som en arena for å diskutere næringspolitikk og de utfordringene som berører deres yrker.
– Vi har laget en plan i komiteen vår for å bli bedre kjent med hverandre og de ulike bedriftene vi har. Da kan vi diskutere utfordringer vi måtte ha, som vi kan jobbe videre med politisk, forteller Nilsen.
Christine Marie Bendiksen, ny leder for samarbeidskomiteen staten og tillitsvalgt og saksbehandler i Statens Vegvesen, sier det er flott å få en felles arena for samarbeid med andre under den statlige avtalen, som inkluderer Statens Vegvesen og Forsvaret.
– Vi har de samme avtalene, men forskjellige særavtaler. Det er fint at vi nå har en arena der vi kan diskutere felles utfordringer og løfte disse videre, sier hun.
Ledere trenger å organisere seg
Heidi Faanes, assisterende resepsjonssjef på Sørmarka Konferansehotell og leder for samarbeidskomiteen arbeidsledere, sier at komiteen representerer et mangfold av ledere fra ulike sektorer – fra hotellbransjen til ammunisjon.
Hun forklarer sin motivasjon for å bli leder for komiteen.
– Min intensjon med å gå inn i en samarbeidskomité er blant annet å få synliggjort at også ledere i hotellbransjen kan være organisert, sier hun.
Faanes peker på en utfordring med at mange melder seg ut når de går fra gulvet til lederstillinger. Hun håper at komiteen kan fungere som en viktig pådriver for å få flere arbeidsledere og mellomledere til å organisere seg, uavhengig av bransje.
– Vi må ta vare på de svakeste
Terje Asprusten, arbeidsveileder ved arbeid- og inkluderingsbedriften Fossheim og leder for samarbeidskomiteen arbeidsinkludering, forklarer hvorfor arbeidsinkludering er en viktig del av forbundet.
– Det er viktig at et stort forbund som vårt også tar vare på de svakeste. Vi er store og sterke, men vi må også ivareta dem som trenger assistanse for å komme videre i livet.
Han er tydelig på målet for samarbeidskomiteen han leder.
– Jeg ser dette som en mulighet til å skape samhold og styrke rundt viktige saker. Vi ønsker å være godt representert i forbundet og spille inn gode saker politisk, sier Asprusten.
– De må selv finne ut hva som fungerer best for dem
Merete Jonas påpeker at tre av de nye komiteene – tekniske funksjonærer, arbeidsledere og staten – skiller seg fra de syv eksisterende fra tidligere Industri Energi, som er mer bransjespesifikke.
Christopher Talgø utdyper.
– Det er enkelt å samle tillitsvalgte som representerer en bestemt bransje. De har gjerne jobbet i samme bransje i mange år og er opptatt av rammevilkårene og utviklingen der. Da kan de lett samles og diskutere viktige saker og ta dem videre politisk, sier han.
– Vi har delt våre erfaringer om hvordan vi gjør det, men det er ikke skrevet i stein hvordan de nye komiteene skal jobbe, sier han og legger til:
– De må selv finne ut hvordan de skal jobbe sammen og hva som fungerer best for dem, sier han.
Fotogalleri fra oppstartssamlingen: