-Nå må det handles for å få flere i arbeid
Forbundet Styrke og Arbeid & Inkludering i NHO inviterte politikere og fagfolk til å diskutere hvordan arbeidsmarkedstiltakene kan skreddersys bedre for unge. 1. nestleder Merete Jonas krever handling, tilpasning av tiltak og forutsigbarhet for dem som jobber i bransjen.
I regjeringens nye stortingsmelding om arbeidsmarkedstiltak fremheves tiltak for å få flere i arbeid, men hvordan påvirker det særlig de unge? Hele 13 prosent av aldersgruppen står utenfor arbeid eller utdanning. Dette var hovedtemaet på frokostmøtet 22. oktober.
– Hvis 10 000 personer går fra trygd til arbeid, kan staten spare nærmere 7 milliarder kroner årlig. Vi hører at flere bransjer allerede sliter med å rekruttere. Industrien, helse og omsorgssektoren og Forsvaret er alle bekymret over mangel på arbeidskraft. Samtidig står hundretusener med nedsatt arbeidsevne utenfor arbeidslivet, og mange av disse er unge. Nå må gapet tettes. Det må handles, innledet Merete Jonas, 1. nestleder i Styrke.
Jonas roser regjeringen for økt bevilgning til arbeidsmarkedstiltak. Det mener hun er en god start. Imidlertid er hun opptatt av at Arbeidsforberedende trening (AFT) må sikres som et tiltak for de mest sårbare gruppene, deriblant mange unge.
Anbudsutsetting påvirker kvalitet og arbeidsforhold
Direktør Kenneth Stien i Arbeid & Inkludering i NHO er helt enig i at ATF må sikres.
Nina Skrove Falch fra Oslo Economics presenterte funn fra en områdegjennomgang av arbeidsmarkedstiltakene, hvor individuelt tilpassede tiltak og oppfølging over tid kommer frem som viktige suksessfaktorer.
Områdegjennomgangen viser at det er behov for mer kunnskap i NAV. Styrkes nestleder understreker at det bør gjøres noe med. Hun er også tydelig når det gjelder anbud:
– Anbudsutsetting utgjør en trussel mot kompetanse og kvalitet. Vi ønsker en av-kommersialisering av bransjen. Alle anbudene må inkludere krav om tariffavtaler og likeverdige pensjonsordninger for de ansatte. Våre medlemmer i bransjen gjør en viktig jobb for å få folk i jobb eller utdanning, men selv har de ofte usikre arbeidsforhold og mangler muligheter til å utvikle kompetanse. Dette går igjen utover de som trenger tiltakene.
Hva mener politikerne?
I den avsluttende panelsamtalen deltok stortingsrepresentantene Åse Kristina Heien (SV), Anna Molberg (H) og statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (AP). Heien understreket at politiske prioriteringer må fokusere på varig tilknytning til arbeidslivet for unge.
Molberg la vekt på viktigheten av tett samarbeid med næringslivet for å møte arbeidskraftbehovet. Begge var enige om at tett oppfølging er nødvendig for å sikre at flere, spesielt unge, får og beholder jobb.
Hopsø på sin side mener NAV må implementere tiltak som opprettholder trygden, som varig lønnstilskudd i stedet for uføretrygd. Han understreker at hele verktøykassen må brukes, inkludert ungdomsgaranti og tett oppfølging.
Vi mener
Forbundet Styrke mener dette er viktig for å inkludere flere med nedsatt arbeidsevne i arbeidslivet:
– Arbeidsforberedende tiltak (AFT) må sikres.
– Nei til anbudsutsetting av arbeidsmarkedstiltak. Vi ønsker at Stortinget skal jobbe for en av-kommersialisering av bransjen.
– Faste ansettelser, tariffavtaler og pensjonsordninger for ansatte. – Hvis anbud brukes, skal disse inneholde likeverdige pensjonsordninger og krav om tariffavtaler. Reglene for virksomhetsoverdragelse må gjelde.
-Økt bevilgning til arbeidsmarkedstiltak og flere tiltaksplasser.
* Tallet øverst er hentet fra stortingsmeldingen. Alle foto: Egil Brandsøy.