Idealisten som vil ha alle med i arbeidslivet
– Hvem har rett til å skrote noen?
Terje Asprusten leder Styrkes nye samarbeidskomité for arbeidsinkludering. Han vil bruke forbundet til politisk gjennomslag for et mer verdig arbeidsliv.
Blant haugevis med stabler av nettverkskabler viser Styrketillitsvalgt Terje Asprusten veien.
– Vi vasker og kveiler kabler for en kunde. Gjenbruk, sier han.
Asprusten er arbeidsveileder ved arbeid- og inkluderingsbedriften Fossheim ved Kaldbakken i Oslo. Han jobber til daglig med mennesker som har fått en tiltaksplass.
Over to plan, i nye lokaler, ligger rom etter rom hvor mennesker med forskjellige utfordringer får tilbud om interessante arbeidsoppgaver, gjerne etterspurt av bedrifter i nærområdet.
– Her har vi vært i to år, lokalene er finere men litt mindre enn de vi hadde på Hasle, humrer han.
Tjenester som pakking, montering, adressering og utsending foregår på høygir – med ivrige ansatte.
– Vi tilbyr både Arbeidsforberedende trening (AFT) og tiltaksplasser (VTA). Midlene kommer hovedsakelig fra Nav, som betaler en fast pris per plass.
Den kommunalt- og stiftelseseide bedriften har 44 ansatte, med 20 styrkemedlemmer blant arbeids- og karriereveilederne.
De har i dag 143 plasser.
Nytt politisk verksted – mot anbud
For tidligere medlemmer av FLT er Forbundet Styrkes samarbeidskomiteer et nytt konsept. De elleve forskjellige komiteene representerer forskjellige fagområder i forbundet, og har egne styrer.
– Som leder for Arbeidsinkluderingskomiteen kommer jeg til å oppfordre til politiske initiativ. Med 80 000 medlemmer i ryggen tror jeg disse vil virke, sier Asprusten.
Han ble valgt i mai, og har denne helgen et åpningsmøte for komiteen sin i Bergen.
Der vil han blant annet nevne en sak som opptar mange i bransjen.
– Anbudene. Vi må få en stopp på dette.
I dag må mange arbeidsinkluderingsbedrifter konkurrere om anbud for AFT-plasser.
– Om du har kvalifiserte mennesker og ikke får fornyet en femårskontrakt, ja, hva skjer da? Skal du si dem opp?
Asprusten er bekymret for at dette vil gå ut over de svakeste.
– De smeller i veggen hver gang. De mister kjennskapet til de arbeidsveilederne de hadde.
– Får man styrket de ansattes rettigheter under virksomhetsoverdragelse, vil det bli mye mindre attraktivt å ha disse anbudene. Da følger jo arbeidslederne med, sammen med vilkårene.
Forbundet Styrke har arbeidet for at at disse reglene skal gjelde i situasjoner hvor en annen bedrift vinner anbudet.
– Dette er eneste riktige politikk. Vi jobber med mennesker som trenger tilpasning. Da er det viktig at deres arbeidshverdager blir så like som mulig.
– Jeg har også erfaring med hvor viktig det er at regelverket om virksomhetsoverdragelse trer i kraft, da jeg var i en annen bransje.
Som tidligere bussjåfør og organisert i Transportarbeiderforbundet var Asprusten med på kampen for at de ansatte skulle beholde jobben hos Nettbuss i 2006. Han vant.
Idealisme som lønner seg
Det kommer tydelig frem at Asprusten i likhet med mange andre i sektoren er motiverte idealister. Norge har i dag over 200 000 mennesker med nedsatt arbeidsevne som trenger et tilbud for å komme inn i arbeidslivet.
Tall fra Finansdepartementets viste i 2023 at hvis 10.000 personer går fra trygd til jobb, så gir det en samfunnsøkonomisk gevinst på 7 milliarder kroner årlig.
– Sektoren er viktig fordi vi skal få alle mennesker representert og de skal ha krav på å være i arbeidslivet. Hvilket menneske har rett til å være verdt mer enn andre? Hvem har rett til å skrote noen?
Asprusten har vært medlem av tidligere FLT siden 2013, og selv om han blir 67 til jul har han ingen planer om å gi seg med det første.
– Jeg kjører 14 mil hver dag til og fra for komme på jobb. Det gjør man ikke om man ikke trives. Det mest gledelige for meg er å se mestringsfølelse hos andre mennesker som har noen utfordringer.
Regjeringens forslag til nytt Statsbudsjett brøt med sedvanen om å følge arbeidsmarkedets såkalte konjunktursvingninger for bevilgning til antallet tiltaksplasser.
– De økte antallet med 500, som er positivt. Men vi tar gjerne 500 til – det er fortsatt en lang vei å gå, smiler en motivert komitéleder.