LO vant politisk kamp for sykelønna

Enighet om ny IA-avtale for fire år: Full lønn under sykdom består. – LO har vunnet den politiske kampen, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Etter en lang strid ble NHO og LO enige om ny, fireårig IA-avtale den 12. februar 2025. Med på avtalen er Staten samt en rekke andre arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Den 5. desember ble forhandlingene om en ny IA-avtale brutt, etter at NHO krevde utredning av sykelønnsordningen som premiss.

LO på sin side krevde fortsatt fredning av sykelønnsordningen i fire år.

Den nye avtalen viser til at “(…)endringer i sentrale velferdsordninger [skal] baseres på brede forlik.

– Dette betyr at LO har vunnet den politiske kampen for sykelønnsordningen, sier forbundsleder Frode Alfheim.

I avtalen står det at partene skal innhente kunnskap for å få ned sykefraværet i 2025 og 2026.

En diskusjon for behov om endringer vil tidligst komme i 2027.

– Vi har fremtvunget politiske innrømmelser fra de politiske partiene. Det er ikke noe flertall eller mulighet for politiske forlik som svekker sykelønnsordningen vår.

Forbundslederen viser til at Høyres Erna Solberg allerede på nyttårsaften 2024 avviste å endre på sykelønnsordningen. Også Fremskrittspartiet har nå snudd, etter LOs kamp for fortsatt full lønn under sykdom.

– Resultatet av kampen vi tok for sykelønnsordningen er nå ute i fullt dagslys. Alle sikres fortsatt full lønn under sykdom takket være LO, sier Alfheim.

Regjeringen vil bevare sykelønnsordningen

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA), har som målsetning å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna var spesielt glad for enigheten.

– Det er ikke aktuelt for denne regjeringen å endre sykelønnsordningen til noe som fører til usosiale kutt, fortalte Brenna under pressekonferansen.

Minsteren ser frem til å diskutere hvordan man kan få flere syke raskere tilbake i jobb.

– Bedre samhandling med legekontorene blir viktig, slik at fastlegene får mulighet til å gjøre en bedre jobb.

Hun vil også igangsette et lovarbeid som som skal tydeliggjøre hvilke plikter både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden har for å få ned sykefraværet.

Årets lønnsoppgjør nærmer seg

– Jeg er glad for at vi har fått på plass en ny IA-avtale før årets lønnsoppgjør, det normaliserer forholdet mellom arbeidsgiv- og arbeidstakersiden, sier Alfheim.

Den 18. februar samles nemlig LOs representantskap for å fastsette kravene til årets lønnsoppgjør.

– Vi er få dager unna diskusjonen om kravene til mellomoppgjøret, og da er denne enigheten grei å ha i ryggen. At vi ikke har dette hengende over oss i forhandlingene med NHO er en fordel.

Alfheim påpeker at en av poengene med IA-avtalen er å redusere sykefraværet ved å bedre arbeidsmiljøet. Avtalen tilrettelegger for å gjøre dette sentralt, så vel som lokalt i den enkelte bedrift.

– En ny IA-avtale gjør nå at vi mer effektivt kan arbeide for å inkludere flere inn i arbeidslivet. Dette er blant kjerneområdene til Forbundet Styrke.

Han ser for seg et partssamarbeid som styrker tanken om at ikke flere skal bli syke.

– Norge har i dag over 200 000 mennesker med nedsatt arbeidsevne som lengter etter å komme inn i arbeidslivet, legger Alfheim til.

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen)

Avtalen er et trepartssamarbeid bestående av arbeidstaker- og arbeidsgiversiden samt staten.

Overordnet mål med IA-samarbeidet er å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.

Den første IA-avtalen ble inngått i 2001, dagens avtale er fra februar 2025 og løper ut desember 2028.

Avtalen har to nasjonale mål:
Sykefraværsprosenten skal reduseres med 10% fra 2018-nivå.
Frafallet fra arbeidslivet skal reduseres. 

Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår.

Partene til avtalen er:
Staten, LO, NHO, KS, Unio, Virke, YS, Spekter og Akademikerne.