Ser til suksessbedrift på Røros

Møbelprodusenten Flokk flyttet produksjon til Røros. Tilgang på kompetent arbeidskraft og automatisering av produksjonen var sentrale årsaker.

– Et stjerne-eksempel på at partssamarbeid lønner seg, sier Henning Skau og Ståle Johannesen, begge er AU-medlemmer og sitter i Styrkes politiske ledelse. De er på besøk hos medlemmene på Flokk.

En sammenligning av produksjonskostnader mellom fabrikken på Røros og fabrikken i Polen viste at det per produserte enhet var billigere å produsere på Røros enn i Polen.

– Her har vi tilgang på kompetent arbeidskraft og høy automatisering av produksjonen. Partssamarbeidet er viktig for lønnsomheten ved at vi jobber sammen fagforeningene om nye løsninger til fordel for bedriften. Vinn-vinn, sier Ottar Tollan, fabrikksjef for Flokk Røros.

Fabrikksjef Ottar Tollan. Foto: Marit Gabler

Flokk Røros, som har cirka 180 ansatte, har spesialisert seg på å produsere kontorstoler med design, bærekraft og høy kvalitet i fokus. Stolene er i tillegg ergonomisk tilpasset. Flokk har vunnet priser for design.

Håg Capisco står for store deler av omsetningen. Ståle Johannesen, Henning Skau og Tom Arild Borgos. Foto: Marit Gabler

Verden ser til Røros

En av dem som står bak møblene, er tillitsvalgt Tom Arild Borgos. Han er utdannet møbeltapetserer og leder Styrkes bedriftsklubb med ni medlemmer, hovedsakelig tilknyttet avtalen tekniske funksjonærer. Medlemmene jobber med produktutvikling, både optimalisering av eksisterende produkter og innovativ nyutvikling.

Tom Arild Borgos, tillitsvalgt på Flokk Røros. Foto: Marit Gabler

– Vår jobb er å bidra til at bedriften lykkes. En måte å gjøre det på kan være å utvikle en «prisfighter». Det kan være så enkelt som en hybrid av noe fra eksisterende portefølje, med små modifikasjoner som ikke koster mye, forteller Borgos, som ser lyst på fremtiden for bedriften. Han legger til:

– Vi ser stadig at konkurrenter og fabrikker vi kjøper opp, ofte ligger der vi var for flere år siden produksjonsmessig. Mange ansatte hos oss har høy kompetanse og lang erfaring innen mange fagområder, noe organisasjonen har god nytte av nasjonalt og internasjonalt. Det sies ofte: «Se til Røros».

Selv meldte han seg inn i Styrke for et år siden og overtok ledervervet i bedriftsklubben, som sto i fare for å bli nedlagt.

Borgos opplever trygghet med å være medlem av LOs fjerde største forbund, og er godt fornøyd med tariffavtalen.

– Saker som opptar bedriftsklubben er lønn, lønnsdifferensiering mellom Flokk Oslo og Flokk Røros, trygge arbeidsplasser, konkurranseutsetting, fremtidsutsikter og bedriftens økonomi, forteller Borgos. Han beskriver samarbeidet mellom klubb og ledelse som svært godt.

Automatisering og mennesker er nøkkelen til suksess

– I tillegg til å være et stjerneeksempel på partssamarbeid, er Flokk Røros et godt eksempel på hva forbundet vil – nemlig å sørge for gode rammevilkår for industrien over hele landet, sier Skau.

På testlabben testes det hvor mye en kontorstol tåler. Skau følger spent med og forteller at han selv har en Håg-stol på kontoret. Både han og Johannesen lar seg imponere av produksjonen under omvisningen.

Flokk satser på det som kalles masseprodusert skreddersøm. Kort fortalt betyr det at de har alle deler som trengs og kan sette i gang produksjonen raskt. Ordrene varierer fra tre til over 100 stoler, alt settes sammen på fabrikken. Dette krever god logistikk og en høy grad av automatisering.

Automatisering er gjennomført på de fleste linjer i produksjonen, fra sveiseroboter til trinserobot og tapetseringsjigger. Det frigjør arbeidskraft til andre oppgaver og letter den fysiske arbeidsbelastningen for de ansatte.

– Vi hadde besøk av amerikaneren Joseph Pine, en verdenskjent spesialist innen masseprodusert skreddersøm. Han var meget imponert over vår produksjon, sier Borgos.

Tilgang på kompetanse er avgjørende

Flokk eksporterer rundt 80 prosent av produktene. De er derfor avhengig av stabile tollsatser og en sterk EØS-avtale. Den globale situasjonen bekymrer. Tilgang på nok energi, gode næringsveier og jernbaneforbindelser er også viktige politiske saker.

Imidlertid er noe av det viktigste tilgang på kompetent arbeidskraft.

– Nå nylig fikk Styrke gjennomslag for høyere yrkesfaglig utdanning i stortingsmeldingen om fagskole. Det gir mulighet for å ta bachelor- og mastergrad innen yrkesfagene, forteller Skau. Han legger til at tariffavtalen for tekniske funksjonærer gjør det mulig å ta videreutdanning kostnadsfritt. Dette er gode nyheter for både fabrikksjef og medlemmer.