Stort potensial for flere medlemmer i hotell og restaurant

Hotell og restaurant er en av bransjene der forbundet har færrest medlemmer.
Mange vet ikke at de kan være medlem i Styrke, mener Heidi Faanes, leder for samarbeidskomiteen for arbeidsledere.

Kjøkkensjefer, hovmestere, husøkonomer og arbeidsledere kan være medlemmer i Styrke. De fleste av dem som har tariffavtale, er tilknyttet overenskomstene for arbeidsledere.

– Generelt er det en utfordring at mange ikke tør å organisere seg, men vi ser også at en del ikke melder seg inn i Styrke når de går over i ledende stillinger, sier Faanes. Hun er selv ansatt på Sørmarka konferansehotell.

Får hjelp i arbeidsforholdet

Avdeling 4 Oslo/Akershus bistår ofte Styrke-medlemmer som jobber innen hotell og restaurant.

– Vi ser at flere medlemmer holder medlemskapet i fagforeningen hemmelig for arbeidsgiver av frykt for negative reaksjoner. Sakene vi bistår medlemmene med, handler ofte om omorganiseringer, sykefravær og overtid. Vi ser særlig at bestemmelsene i arbeidsmiljøloven om såkalte «særlig uavhengige stillinger» misbrukes, sier Odd Rune Simonsen, rådgiver i avdeling 4.

Ifølge Simonsen er det som regel få medlemmer per bedrift og mangel på tillitsvalgte. Han tror noe av løsningen kan være å ha konserntillitsvalgte, da mange av medlemmene er ansatt i større kjeder.

Simonsen og Faanes har begge tro på at utfordringene i bransjen løses best gjennom at flere fagorganiserer seg og krever tariffavtale.

De oppfordrer medlemmer i Styrke som ønsker tariffavtale, eller som har behov for hjelp i arbeidsforholdet, til å ta kontakt med sin lokale avdeling eller regionrådgiver. Dette gjelder også hvis det er ønske om medlemsmøter eller andre arrangementer.

Stort potensial i flere bransjer

Faanes er klar på at et medlemskap i Styrke gir mange fordeler.

– Den viktigste er trygghet på arbeidsplassen og juridisk hjelp når du trenger det. Mulighet for videreutdanning via Addisco som en del av tariffavtalen er en gullkantet og unik medlemsfordel. Forsikringer og låneordninger kommer også godt med.

Sigve Pedersen, leder i forbundets rekrutteringsseksjon. Foto: Egil Brandsøy

Styrkes organisasjonsavdeling jobber kontinuerlig med å kartlegge potensialet for rekruttering innen bransjene forbundet organiserer.

-Vi er i oppstartsfasen med ny rekrutteringsstrategi for Styrke, og ser et stort potensial innenfor mange bransjer. Deriblant hotell – og restaurant, sier Sigve Pedersen, leder i rekrutteringsseksjonen.

Medlemmer i hotell- og restaurant

Styrke har per nå 181 medlemmer i hotell- og restaurant. De fleste av disse er tilknyttet overenskomstene for arbeidsledere. Hotell – og restaurant er et organisasjonsområde Styrke deler med Fellesforbundet. Kjøkkensjefer, hovmestere, husøkonomer og arbeidsledere kan være medlem i Styrke.