Styrke krever sanksjoner mot militærjuntaen i Myanmar

Flere tusen er drept, flere titalls tusen er fengslet og millioner av mennesker er fordrevet. Nå ber Styrke LO-kongressen vedta en uttalelse om norske sanksjoner overfor Myanmars militærregime.

– Militærjuntaen må isoleres økonomisk slik at man kan få en fredelig overgang til demokrati i Myanmar, talte Asle Reime til LO-kongressen.

På vegne av Forbundet Styrke foreslår han en uttalelse som hvis vedtatt vil føre til at LO legger press på norske myndigheter om ny politikk overfor Myanmar.

– Norske investeringer i Myanmar er uakseptable, og alle investeringer Statens Pensjonsfond Utland har i selskap som er engasjerte i Myanmar må trekkes ut.

Reime argumenterte også for at norske tekstilmerker må slutte å produsere sine klær i Myanmar.

– Fagforeningene i Myanmar har gått under bakken. De rapporterer om lønninger langt under hva som er til å leve av. I tillegg ser de en betydelig bruk av dagarbeidere og tvangsarbeid i tekstilsektoren.

Refser bistand til juntaen

– Mye tyder på at bistand gjennom FN og andre organisasjonar som har avtale med militærjuntaen, er med på å finansiere krigføringen mot sivile, påpeker Reime.

Styrke mener derfor at Norge må sikre at bistand ikke ender opp med å gå i favør av Myanmars militærjunta.

I forslaget til uttalelse fra LO-kongressen bes det også om å arbeide for at Myanmar ikke lenger får nyte tollfrihet i det europeiske markedet.

Forbundet mener derfor at Norge må arbeide for at EU utelukker land som bryter arbeidstakerrettighetene og menneskerettighetene fra ordningen “Everything But Arms”, som sikrer dagens tollfrihet for regimet.

Forfølgelse og drap er hverdagskost

– Den uavhengige fagbevegelsen i Myanmar er forbudt, fagforeningsledere er drept, fratatt statsborgarskap, fengslet og torturerte, tordnet Reime fra talerstolen.

Tall fra FN viser at flere tusen mennesker har blitt drept, flere titals tusen er fengslet og millionar av mennesker er fordrevet.

– LO må stå opp for folket i Myanmar og sikre at artikkel 33 blir tatt i bruk.

Reime viser her til den Internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) konvensjon, med rett til å tvinge regjeringen i landet til å overholde internasjonale arbeidslivsstandarder.

Hvis nevnte artikkel 33 i ILO-konvensjonen blir iverksatt vil det gi FN mulighet til å fatte tiltak, inkludert økonomiske sanksjoner.

Dagens regime i Myanmar tok makten i 2021 via et militærkupp.

Prisgitt fagforeningsleder lever i eksil

Forbundet Styrke delte i 2024 ut sin Arthur Svensson-pris til fagforeningslederen Khaing Zar Aung. Hun leder tekstilarbeiderforbundet og sitter også i ledelsen til landsorganisasjonen CTUM.

I dag er hun fratatt sitt statsborgerskap og lever i eksil i Tyskland.

– Hun er fag- og demokratibevegelsen fra Myanmar sin stemme i Europa. Også hun argumenterer for omfattende økonomiske sanksjoner mot Myanmar.

Reimes innlegg ble møtt med betydelig applaus under kongressen.