Vet du om vannet du drikker er rent?

Trygt vann og god fiskehelse er blant fagområdene til Styrkemedlemmer på Labora i Bodø. Bedriften varsler nå om at beredskapen for drikkevann i Norge er sårbar.

Ut mot havgapet fra Bodø sentrum ligger et analyslaboratorium som har spesialisert seg på å holde folk og næring i nord friske og trygge.

Bedriften Labora er et såkalt interkommunalt selskap (IKS) for 9 kommuner i Saltendistriktet.

Styrkes besøkende får se rader av arbeidsbenker med avansert labutstyr og teknikk. I over 60 år har har de bygget kompetanse på testing og rådgivning.

– I tillegg til testing av prøver jobber vi også med med forebygging. Altså rådgivning som farekartlegging og beredskapsforberedelser, sier Karianne Jakobsen, som er daglig leder.

Med 37 ansatte og omsetning på i underkant av 50 millioner kroner i året, er Labora en betydelig bedrift innenfor sitt segment.

Klubbleder Christine Kvammen viser Styrkes Ståle Johannesen labutstyr. Foto: Frode Ersfjord

Sultne amøber på bakteriejakt

Omvisningen i lokalene ledes av den lokale bedriftsklubbens leder Christine Kvammen. Hun arbeider som driftsansvarlig ved kundesenteret.

– Et eksempel på arbeid vi gjør er å analysere en dusjprøve. Vi sjekker blant annet for bakteriegruppen Legionella i prøven.

Kvammen forteller om en spesiell teknikk som utføres hos Labora. De leter etter encellede dyr, amøber, i prøven.

Listeria
Listeria, en bakteriegruppe, voksende i en petriskål. Foto: Frode Ersfjord

– Det kan være interessant for kunden å vite om. Amøben spiser legionellabakterier, som deretter formerer seg inni amøben. Dette bidrar til ytterligere spredningsfare.

Bakteriekulterer dyrkes frem i små petriskåler. På et bord står det linjer med halvlitersflasker som har en brun væske, av fagfolkene kalt “LB”.

– Listeriabuljong! Vi bruker det for å dyrke frem svar fra prøvene våre.

Den næringsrike væsken gjør at bakteriene formerer seg hurtig, og synlig.

Karianne Jakobsen er daglig leder hos Labora i Bodø. Foto: Frode Ersfjord

Sivil beredskap for vann

Kunder fra fiskeindustrien ønsker å få svar raskt på prøver fra fisk og utstyr. Her har Labora spesialisert seg på hurtig logistikk fra bedrifter over hele Nord-Norge.

– Vi er stolte over den kompetansen vi har bygget opp over tid, med kompetansearbeidsplasser i Nord-Norge. Vi ønsker å være tett på kundene, og vektlegger også et godt arbeidsmiljø, sier daglig leder Jakobsen.

Hun trekker frem at Labora er rangert hos “Great Place to Work”, som en av Norges beste arbeidsplasser.

Men blant budskapene under Styrkes besøk kommer også noe mørkere frem: Sårbarheten til vannforsyninger og sivil beredskap.

– Vi opplever at kommuner i Norge har veldig forskjellig fokus på beredskap for drikkevann. Det avhenger veldig av størrelsen på kommunen.

I internasjonal sammenheng er Labora et mindre laboratorium innen sitt område. Frykten er at store internasjonale aktører tar over store deler av markedet, og at distrikter mister sine laboratorier – og dermed kompetansen for å ivareta beredskapen for drikkevann.

– Nå for tiden er begrepet beredskap høyt på agendaen. Vi kan nevne tre hendelser i Salten bare det siste året, hvor vi har blitt bedt om bistand på lørdags natt.

Jakobsen påpeker at man ikke vet når hendelser inntreffer, og at beredskapen for drikkevann er spesielt sårbar.

– Lokal kompetanse bør finnes over hele landet, ikke bare i sentrale strøk.

Besøkende hos Labora: F.v. Styrkes Merete Jonas, Leif-Roar Mikkelsen, Ståle Johannesen, Laboras Christine Kvammen og Inger Stavdal Trælnes. Foto: Frode Ersfjord

En som nikker anerkjennende er besøkende Merete Jonas, som er Styrkes første nestleder.

– Det er absolutt et område vi som forbund bryr oss om. Sivil beredskap er svært viktig. Rent drikkevann er viktig, og vi arbeider gjerne politisk for dette.

Nestlederen er imponert over Labora og hva Styrkes medlemmer leverer av trygghet til lokalsamfunnet.

– Sterke fagmiljøer lokalt trenger vi mer av. God, lokal beredskap bygger også tillit, noe vi absolutt vil trenge dersom det kommer krevende tider.