Herøya får ny materialproduksjon for batterier

Selskapet Vianode har åpnet nytt produksjonsanlegg for batterimaterialer på Herøya i Porsgrunn.
– Et grønt kapittel for industrien samt mulighet for nye arbeidsplasser, sier forbundsleder Frode Alfheim.

En storfin åpning med energiminister Terje Aasland tilstede skapte optimisme for ny teknologi, da batteriselskapet Vianode åpnet sitt nye produksjonsanlegg for grafittanoder på Herøya industripark den 15. oktober.

Selskapet har ambisjoner om å gjøre batterier og elbiler mer bærekraftige ved å sette en ny standard for produksjon av batterimaterialer.

Historisk, grønn satsning

– Dette er en historisk dag og et nytt kapittel i Telemarks stolte industrihistorie. Vianodes første fullskala produksjonsanlegg betyr mindre utslipp, flere jobber og energiomlegging – hva mer kan ønske seg, spør energiminister Aasland.

Også Frode Alfheim, som er forbundsleder i Styrke, mener satsningen er lovende.

– Dette er en veldig spennende bedrift. De arbeider med teknologi som er essensiell for å kunne gjøre denne industrien mer bærekraftig.

F.V. Tommy Andersen fra Herøya med forbundsleder Frode Alfheim og Ståle Sørheim fra Kristiansand. Foto: Privat

Vianode arbeider for å kutte energiforbruket med 40%, samt CO2-utslipp fra produksjonen med 90%.

Målsetningen er også å få lenger levetid på batterisystemene.

– Jeg er veldig klar for å lære mer om og arbeide sammen bedriften. Vi håper de lyktes slik at man kan skape flere arbeidsplasser i en svært viktig industri fremover.

Blant målene til selskapet er å produsere anodegrafittløsninger av høy ytelse. Selskapet håper at de fra år 2030 skal kunne levere deler til 3 millioner elbiler i året, i Europa og Nord-Amerika.

– Virksomhet i Kristiansand og på Herøya spiller nøkkelroller i å lykkes med dette målet, sier Burkhard Straube, CEO i Vianode.

Med Staten på laget

I mars bevilget Innovasjon Norge rekordbeløpet 995 millioner kroner i tilskudd til batteriprosjekter. Batteriselskapet Vianode får 350 millioner kroner av tilskuddet.

Det var Stortinget som i 2023 besluttet milliardsatsningen på batteribedrifter, i forbindelse med norsk deltakelse i en europeisk fellessatsning på batterier.

Vianode eies av 50/50 av Altor og Norsk Hydro.