Høring: Frykter for konkurransekraften til næringslivet

Styrke ber Stortinget om både 25 millioner ekstra til yrkesfagsenter og fullfinansiering av fagskoleplasser.– Næringslivet mister i dag konkurransekraft, sier AU-medlem Henning Skau.

Forbundet Styrke reiste en rekke krav under høringen til statsbudsjettet for 2025 hos Forsknings- og utdanningskomiteen.

I sitt høringsbrev skriver forbundet at  finansieringen av fagskolesektoren i dag er lite forutsigbar og at dette skaper begrensninger for utvikling av sektoren.

– Regjeringens egen plattform er klokkeklar. Ikke bare må vi få flere fagskoleplasser, men disse studieplassene må også finansieres fullt ut, sier Henning Skau, som er arbeidsutvalgsmedlem i Styrke.

Torsdag 24. oktober møtte Skau på Stortinget, hvor han påpekte at dagens finansieringsnivå kun dekker to tredjedeler av de reelle kostnadene for studieplasser.

– I praksis betyr dette at næringslivet mister konkurransekraft, når vi verken får nok studieplasser i sektoren eller den allerede lovte finansieringen.

– Regjeringen foreslår 1000 nye fagskoleplasser og det gjenstår da 3000 plasser for å nå det antallet regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen, påpeker Skau.

NHOs kompetansebarometer fra 2023 viser at 68 prosent av deres medlemsbedrifter etterspør kompetanse med høyere yrkesfaglig utdanning.

Yrkesfagsenter må styrkes

Som ledd i regjeringens satsning på yrkesfag foreslås det i statsbudsjettet etableringen av en nasjonalt senter for yrkesfag.

Barbro Auestad er arbeidsutvalgsmedlem i Styrke, og møtte sammen med Skau i Forsknings- og utdanningskomiteen med forbundets krav.

– Det er gledelig at vi kommer i gang med dette. Slik situasjonen er i dag vil Norge mangle 90 000 fagarbeidere i 2035. Derfor er regjeringens satsning på et slikt senter viktig og riktig.

BER OM 35 MILLIONER: Barbro Auestad er arbeidsutvalgsmedlem i Forbundet Styrke. Foto: Frode Ersfjord

Hun viser til SSB-tallene som et regjeringsoppnevnt utvalg i 2023 hadde som del av grunnlaget for forslaget om et nasjonalt senter for yrkesfag.

Senteret som foreslås i statsbudsjettet skal bidra til å øke rekrutteringen til nødvendige yrkesfag. Forslaget gir 10 millioner kroner i finansiering.

– Vi ber Stortinget om å bevilge 35 millioner kroner til dette senteret.

Yrkesfagsenteret vil bli et nasjonalt knutepunkt som vil styrke innholdet og relevansen i de aktuelle utdanningene.

– Vi har mange fagforeninger på distriktsarbeidsplasser som forteller at det er vanskelig å få tak i lærlinger siden det ikke finnes relevante videregåendelinjer der bedriftene ligger.

Auestad mener etableringen av det nasjonale yrkesfagsenteret vil kunne bidra til nye løsninger.

– Dette senteres bør også arbeide med fullføring av videregående skole og gi råd til fylkeskommunene om skaleringen av utdanningstilbudene.

Roser regjeringens bransjeprogram

Forbundet Styrke mener det er gledelig at bransjeprogrammet for industri- og byggenæringen videreføres i en ny treårig periode.

– Men vi mener det er behov for et tilsvarende program for olje- og gassnæringen. Det er mange ufaglærte arbeidere på norsk sokkel. Disse har også et behov for formalisering av av sin kompetanse.

Styrke mener at det må legges til rette for omstilling av kompetanse både på bransjenivå og for den enkelte arbeidstaker i olje- og gassnæringen.

Bransjeprogrammene er i dag viktige verktøy for å utvikle korte og relevante etterutdanningstilbud

– Slike programmer er viktige uansett om man er ufaglært, fagarbeider, teknisk personell eller leder, avslutter Auestad.